Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
Boskalis jaarverslagen 2012

Overige ontwikkelingen

KOTUG

Medio december 2014 is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met KOTUG International B.V. (KOTUG) om de Europese havensleepdiensten gezamenlijk voort te zetten in een 50/50 joint venture. Op 23 december 2015 is dit voornemen door Boskalis en KOTUG geformaliseerd in een definitieve overeenstemming. De definitieve vorming van de joint venture en financial close zal naar verwachting in het eerste halfjaar 2016 plaatsvinden.

STRABAG

Eind 2015 heeft Boskalis op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met STRABAG SE over de acquisitie van de baggeractiviteiten en activa van STRABAG Wasserbau GmbH, voorheen Möbius Wasserbau. De overeengekomen aankoopprijs bedraagt EUR 70 miljoen. Met deze acquisitie versterkt Boskalis zijn positie op de Duitse thuismarkt. Daarenboven wordt met het verwerven van twee 7.350 m³ sleephopperzuigers van STRABAG invulling gegeven aan de vloot vernieuwing in het hoppersegment tussen 6.000 m³ en 9.000 m³. Deze transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal 2016 worden geëffectueerd, nadat aan de gebruikelijke voorwaarden is voldaan.

VolkerWessels Offshore activiteiten

Begin maart 2016 heeft Boskalis een intentieovereenkomst gesloten met Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V. (VolkerWessels) betreffende de acquisitie van offshore activiteiten van VolkerWessels. Onder de voorgenomen transactie zal Boskalis maritieme en offshore windenergie-­gerelateerde activiteiten van VolkerWessels overnemen, zijnde VBMS, Stemat en VSI (Volker Stevin International). Boskalis en VolkerWessels trekken al jaren succesvol samen op in de offshore windenergiemarkt. VBMS, een 50/50 joint venture van Boskalis en VolkerWessels, is de Europese marktleider op het gebied van het offshore installeren van kabels met een sterke marktpositie en goed gevulde orderportefeuille. Als gevolg van deze transactie verkrijgt Boskalis de resterende 50% van de aandelen in VBMS. Boskalis en VSI hebben eind 2014 en medio 2015 in joint venture twee omvangrijke offshore windmolenparkprojecten aangenomen, respectievelijk Wikinger en Veja Mate. Als gevolg van deze transactie zal Boskalis deze twee projecten zelf voor 100% uitvoeren. Deze transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal 2016 worden geëffectueerd, nadat aan de gebruikelijke voorwaarden is voldaan.

SMIT Amandla Marine

Boskalis heeft een overeenkomst getekend voor de verkoop van haar 70% belang in SMIT Amandla Marine. SMIT Amandla Marine verleent een verscheidenheid aan maritieme diensten in Zuidelijk Afrika en maakt thans deel uit van de Offshore Energy divisie. De verkoop kent nog de gebruikelijke voorwaarden en bij een definitieve transactie worden nadere details bekendgemaakt.

Kostenreductie- en vlootrationalisatiestudie

In het licht van de marktontwikkelingen en om te anticiperen op een lager werkaanbod is een studie gestart waarin kritisch wordt gekeken naar de vlootsamenstelling over de volle breedte van de groep. De verwachting is dat zowel bij Dredging als bij Offshore Energy materieel uit de vaart zal worden genomen met bijbehorende personele gevolgen. Daarnaast zal kritisch gekeken worden naar het verlagen van de kosten van het wereldwijde kantorennetwerk. Dit alles om te anticiperen op de marktontwikkelingen en ervoor zorg te dragen dat Boskalis goed gesteld blijft voor de toekomst.

Aandelen inkoopprogramma

Boskalis is op 14 augustus 2014 een inkoopprogramma eigen aandelen gestart. In het licht van de onzekere marktomstandig­heden en het verworven belang in Fugro is het programma vorig jaar tijdelijk opgeschort. Boskalis is niet voornemens het inkoopprogramma op afzienbare termijn te hervatten.

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag